IZJAVA ZA JAVNOST - ŽRTEV NASILJA NI NIKOLI ODGOVORNA ZA NASILJE – ZANJ JE ODGOVOREN POVZROČITELJ, STORILEC, KI GA IZVAJA!

Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami se opozorilom in apelom, da žrtve poiščejo pomoč, pridružujemo tudi strokovne delavke in delavci centrov za socialno delo. Pri svojem vsakodnevnem delu se srečujemo z velikim številom žensk, ki so žrtve nasilja v družini. Centri za socialno delo so pogosto vstopna vrata v celovit sistem pomoči ženskam in drugim žrtvam nasilja, v vseh starostnih obdobjih. Skupaj z njimi iščemo njim najbližje oblike pomoči.

Pripomogli smo k dobremu razpletu mnogih zgodb. Žal pa se v nekaterih situacijah te ne razpletejo dobro. Takrat ostajamo tudi mi brez besed in iščemo dodatne možnosti ter vzvode, ki bi jih uporabili, da bi bilo tragičnih posledic manj.

Pomoč in zaščito ženskam in otrokom, ki so žrtve nasilja, centri za socialno delo zagotavljamo 24 ur, saj imamo izven poslovnega časa centra organizirano Regijsko interventno službo, ki v vseh nujnih primerih, ki jih opredeli policija, zagotovi pomoč žrtvam.

Na centrih za socialno delo vsako leto sprejmemo preko 3.000 žrtev nasilja, od katerih je velika večina žensk. Ne glede na visoke številke žrtev, se zavedamo, da je teh še veliko več, da se še niso opogumile poiskati pomoč, ne vedo, da pomoč obstaja, si ne upajo o nasilju spregovoriti in same iščejo izhode, skušajo svoje ravnanje prilagoditi zahtevam povzročitelja nasilja, saj upajo, da bo boljše, izboljšanja pa ni ...

Na centrih za socialno delo si želimo, da bi zbrale pogum in poiskale pomoč, ki jim je dostopna v njihovem okolju osebno ali preko telefona. S tem, ko boste poiskale pomoč, boste zagotovile varnost tudi svojim otrokom, ki so v začaranem krogu nasilja, prav tako žrtve nasilja v družini!

Zapomnite si: na centru za socialno delo smo zavezani k ničelni toleranci do nasilja. Vemo, da žrtev potrebuje veliko osebne moči za izstop iz kroga nasilja v domačem okolju in da vas skrbi, kaj bo z vašimi otroki. Zavedajte se, da s tem ko boste pomagale sebi, boste rešile tudi otroke, zato » vzemite življenje v svoje roke« in poiščite pomoč – na policiji, na centru za socialno delo ali v nevladnih organizacijah. Povsod vam bomo prisluhnili in pomagali.

Ljubljana, 23.11.2017

Centri za socialno delo in koordinatorke za preprečevanje nasilja v družini

Go back