Preskoči na glavno vsebino

Novice & aktualno

Avtomatično podaljšanje

Objavljeno: 30. marec 2020

Danes je pričel veljati interventni zakon v skladu s katerim bodo prejemnikom pravic iz javnih sredstev (to so: otroški dodatek, denarna socialna pomoč, varstveni dodatek, državna štipendija, znižano plačilo vrtca, subvencija najemnine, pravica do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, pravica do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje), ki jim iztečejo pravice 31.3.2020, avtomatično podaljšane pravice do 30.4.2020. Pravice bodo avtomatično podaljšane, tudi če center za socialno delo o tem še ni odločil in ni vročil odločbe upravičencu. Podaljšane bodo torej zgoraj naštete pravice tistim upravičencem, ki jim pravica ta mesec izteče, a vloge niso uspeli vložiti ali pa so vlogo vložili, a center o njej še ni odločil.

Avtomatično podaljšanje ne velja za pravico do izredne denarne socialne pomoči. Glede na zastavljena vprašanja tudi pojasnjujemo, da avtomatično podaljšanje ne velja za materinsko, očetovsko in starševsko nadomestilo ter starševski dodatek.

Če do pravice v mesecu marcu niste upravičeni, pa se je pri vas dejansko stanje spremenilo in menite, da bi bili do pravice upravičeni, morate za pridobitev pravice vložiti vlogo na center za socialno delo, kjer imate stalno bivališče.

Vlogo lahko vložite po elektronski pošti, po navadni pošti, v nabiralnik pred centrom za socialno delo ali preko e-uprave brez kvalificiranega digitalnega potrdila.

Zaradi zagotavljanja zdravja uporabnikov in zaposlenih vas prosimo, da se v primeru vprašanj na center za socialno delo obrnete po elektronski pošti ali telefonu in ne z osebnim obiskom.

Ukrep avtomatičnega podaljšanja pravic je bil sprejet zaradi epidemije virusa COVID-19. V kolikor se situacija v aprilu ne bo zadostno izboljšala, bo enak ukrep veljal tudi takrat. O tem vas bomo sproti obveščali.

Ostanite doma, čuvajte sebe in svoje bližnje. Ostanite zdravi!

Hvala vam, da s svojim vedenjem ne ogrožajte tistih, ki se trudimo pomagati.

Na vrh