Preskoči na glavno vsebino

Novice & aktualno

Nova vloga za uveljavljanje pravice do varstvenega dodatka

Objavljeno: 17. februar 2021

V uporabi je nova vloga za uveljavljanje pravice do varstvenega dodatka.

Vlagatelj lahko s to vlogo uveljavlja pravico do varstvenega dodatka in hkrati tudi pravico do denarne socialne pomoči in pravico do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje. Vlogo najdete tukaj. Če želi vlagatelj uveljavljati tudi ostale pravice iz javnih sredstev, (npr. otroški dodatek, znižano plačilo vrtca, subvencijo najemnine, državno štipendijo), mora izpolniti Enotno vlogo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev (najdete jo tukaj).

KAKO vložite vlogo? Vlogo vložite na svoj center za socialno delo po navadni ali priporočeni pošti, v nabiralnik pred centrom za socialno delo ali v času epidemije po elektronski pošti. Če potrebujete pomoč pri izpolnjevanju vloge, se lahko obrnete na svoj center za socialno delo. Kontaktne podatke najdete tukaj.

KOMU JE NAMENJEN? Namenjen je tistim, ki si materialne varnosti ne morejo zagotoviti zaradi okoliščin, na katere sami ne morejo vplivati. Z varstvenim dodatkom se upravičencu za čas prebivanja v Republiki Sloveniji zagotavljajo sredstva za kritje življenjskih stroškov, ki nastanejo v daljšem časovnem obdobju (stroški z vzdrževanjem stanovanja, nadomeščanjem trajnih potrošnih dobrin ipd.) in niso stroški za zadovoljevanje minimalnih življenjskih potreb.

Do varstvenega dodatka so upravičene osebe, ki so trajno nezaposljive, trajno nezmožne za delo ali nezaposlene ženske starejše od 63 let oz. moški starejši od 65 let, če njihov dohodek oz. lastni dohodek družine ne presega pa cenzusa za varstveni dodatek.

Na vrh